Tuesday, December 8, 2009

sweetnyerrr Lavender

Hye..ketemu kite lg... ;) agak lame xpost entry sbb agk xde mood pas kene bebel ;( ok abaikan!~

Klu la korang tau aku suke pink! tahap kesukaan tu xyah aku cite kat sini lah..sape yg kenal aku tau...suda memadai ;p Ape je brg aku akan beli wane pink...even kdg2 sesetengah brg tu wane lain lebih cun,tp aku still amik wane pink sbb COMEL! lalalaaaa... ;p

~ok sekadar mukadimah saje....actually aku nak cite psl wane kesukaan ke 2 aku.. ;p ~cam comey plak sebut kesukaan ek...hohohooh.... ;) kesukaan itu adalah purple! tp bile sebut atau nmpk purple je...mesti terus dlm pikiran aku tingg!!! purple LAVENDER... ;) xde sbb pon~ just aku rs purple lavender SWEET! lalaaaa.... ;p
Semua unsur bau-bauan,xkirela ape2 pon mesti aku prefer lavender....aromatherapy dlm blk,wangian dlm pearl white,wangian dlm almari,pelembut pakaian~xleh sebut jenama ;p smpkan bunge lavender yg plastik tu pon aku ada...ehh tu aku beli sbb ade tujuan la... ;p deco! deco! deco! cewwahh.. ;p

jom aku kongsi skt info psl lavender nih....bagossss.....byk kebaikannyerr ye kwn2.... ;)

Overview:
Many people appreciate lavender (Lavandula angustifolia or Lavandula officinalis) for its aromatic fragrance, used in soaps, shampoos, and sachets for scenting clothes. The name lavender comes from the Latin root lavare, which means "to wash." Lavender most likely earned this name because it was frequently used in baths to help purify the body and spirit. However, this herb is also considered a natural remedy for a range of ailments from insomnia and anxiety to depression and mood disturbances. Research has confirmed that lavender produces calming, soothing, and sedative effects.



Plant Description:
Lavender is native to the mountainous zones of the Mediterranean where it grows in sunny, stony habitats. Today, it flourishes throughout southern Europe, Australia, and the United States. Lavender is a heavily branched short shrub that grows to a height of roughly 60 centimeters. Its broad rootstock bears woody branches with erect, rod-like, leafy, green shoots. A silvery down covers the gray-green narrow leaves, which are oblong and tapered, attached directly at the base, and curled spirally.
The oil in lavender's small, blue-violet flowers gives the herb its fragrant scent. The flowers are arranged in spirals of 6 - 10 blossoms, forming interrupted spikes above the foliage.




Hmm...lavender ni pon bagus tuk membantu masalah insomnia,Alopecia areata,sakit pale,darah gemuruh,keletihan...ehh mcm2 lg lah...lebih afdal korang bc je la SINI....aku pon amik info dr situ.... ;) kat info tu pon die ade cite camne cara pengambilan..ohoo ade jugak psl ape yg kite perlu elakkan..hmm bagooss2... ;)


oklah..tu saje....
da da da \(^o^)/


~p/s~ credit info : university of Maryland
credit pic : en.google

6 comments:

Gadis n Frank said...

lavender...sgt tenang bila dengar lavender..i also like purlpe...my late kitten pun oso like purple..hurm :( teringat pulak che tom tu bila tgk purple...tapi, dia dah takde...

btw, nk kongsi dengan u satu perkara tentang PINK...dekat Philippines, mereka letak lilin berwarna PINK untuk elak lalat dari datang umah mereka...sebab lalat tak suke lilin warna PINK...plus, lalat juga takkan datang kalau u tanam pokok lavender...lalat pun tak suke pokok lavender...

dd dudu said...

ann, kite pun suke lavender hoho

baru jek beli shawl ribbon lavender ;p

AnneWeeza said...

Gadis n Frank >> hye.. ;) ohoo yeke...xtau plak saye psl lalat tu.nnt nak test lah... ;p
sorry about che tom ;'(

dd dudu >> wahhhh yeke...kite pon ade 1 shawl ribbon lavender ;p

Asyida said...

saya sangat suka bau lavender!!

AnneWeeza said...

kak syu >> best kan! best kan! sgt mendamaikan bau'y... =)

Skinny Legs said...

weh selamat menempuh alam kahwen walaupon ntah bila lah kan :P

aku xleh bayang lah ko kawen...serius! :P

xmo gelak2 cam hantu da tau! :P